#001 – Începem din preistorie

Salut, și bine v-am găsit la primul podcast de istorie din România – cel puțin după știința noastră.

Suntem Dorin și Sergiu, doi amatori de istorie care ne-am apucat să și vorbim despre asta. Și vrem să trecem prin toată istoria României – după puterile noastre.

Și pentru că am zis să explicăm încă de la început de ce sunt importante oalele și pietrele pe care le vedem expuse la toate muzeele din România, am zis să începem cu câteva note legate de preistorie. Ceva mai lungi.

În orice caz, cu scuzele de rigoare pentru vocea un pic afectată de la început, sper că o să vă placă.

Tabăra de Neanderthali – Ilustrație de Zdenek Burian

11 comentarii la „#001 – Începem din preistorie”

 1. salut! în primul rând vreau să vă mulțumesc pentru inițiativa de a începe un podcast despre istoria României. aștept asta de mult. a mai fost o tentativă abandaonată. sper ca voi să continuați cât mai mult.
  aș vrea însă să vă atrag atenția asupra unor posibile erori. în primul rând cred că termenul ‘paleolitic’ nu înseamnă ‘piatră cioplită’ ci ‘piatră veche’ sau ‘… antică’. în al doilea rând cred că a existat o confuzie despre ADNul mitocondrial. acesta este transmis întradevăr exclusiv de la mamă însă nu are legătură cu cromozomii X și Y. aceștia din urmă fac parte din materialul genetic nuclear. ADNul mitocondrial este extranuclear.
  mi-aș dori să încercați să documentați bine episoadele și să avem parte de un podcast de calitate. vă doresc mult succes și aștept noi episoade!

  1. Salut!
   Dacă ai un link către tentativa abandonată dă-ni-l și nouă, sunt curios ce a mers și ce nu a mers acolo. 🙂
   Îți mulțumesc și de feedback și de corecturi. Suntem destul de conștienți că mai greșim un pic informația – așa că așteptăm feedback-ul. Mai mult, o să facem la sfârșitul segmentelor importante (de exemplu când terminăm cu preistoria) un episod de „greșeli” – în care colectăm feedback-ul de la ascultători și corectăm lucrurile pe care le transmitem greșit – eventual cu o explicație de ce am greșit acel lucru. De exemplu există o explicație de ce am spus eu (Dorin) „piatră șlefuită” (în mod eronat, evident) – dar o păstrez pentru episodul de greșeli. Ideea asta cu episodul de greșeli mi-a venit urmărind seria Extra-History – alternativ am putea corecta în episodul următor dar de obicei înregistrăm mai multe episoade în serie, și e mai dificil.

   1. iată tentativa abandonată:
    https://itunes.apple.com/us/podcast/romanian-history-podcast/id975034471
    2 episoade în 2015. ambele în engleză.

    iată și alte podcasturi interesante, de istorie, pe care le ascult sau le-am ascultat eu:
    http://bghistorypodcast.com/
    *un podcast despre istoria Bulgariei, deci care sper să se împletească oarecum și cu istoria noastră, pentru că, după cum spuneați și voi, istoria spațiilor învecinate și chiar îndepărtate se întrepătrunde.

    http://thehistoryofrome.typepad.com/the_history_of_rome/2007/07/index.html
    *deja legendarul podcast al lui Mike Duncan – cred că ăsta a fost o inspirație pentru multe podcasturi de istorie ulterioare. un exemplu pentru cât de bine e documentat și narat.

    https://thehistoryofbyzantium.com/
    *o continuare a ‘the history of Rome’. alt autor dar de asemenea foarte bun. nu știu cum are timp omul ăsta să citească atâtea pt a pregăti fiecare episod :D. iarăși un exemplu de documentare.

    http://www.podcastnik.com/history-of-germany-podcast
    *podcastul lui Travis J. Dow mi se pare foarte interesant dar are o structură mai haotică. nu urmărește neapărat cronologia faptelor dar are multe povești interesante și un alt stil.

    toți băieții ăștia sunt vorbitori nativi de engleză așa că le vine ușor dar cred că este o idee bună ca podcastul să fie în engleză pt că devine accesibil mult mai multor oameni. oricum, eu înțeleg română așa că nu sunt afectat de treaba asta :D.

    o idee bună de la alții este o listă cu referințe și surse pentru cei care vor să reia o idee, să o verifice sau să o reinterpreteze.

    altfel văd ca ați pus poze și hărți de la început ceea ce este foarte util. uneori istoria e mult mai ușor de urmărit pe o hartă sau o serie de hărți care arată evoluția locurilor în timp.

    din nou, succes mult și spor la treabă! ne auzim.

 2. Foarte frumos! Eu stau in Spania, ascult multe podcasturi in spaniola. As asculta in romana dar aproape ca nu gasesc nimic si nu stiu unde sa caut. Va doresc succes si sa fiti cit mai aproape de adevar. Ce faceti aici o sa ramina in istorie,

   1. Un continut foarte interesant si un style de „dialoguri intersectate” foarte reusit.

    Multumesc mult!

    1. Mulțumim și noi, sper să-ți placă și restul podcastului. Noi credem că devenim mai buni în timp. 🙂

 3. Salut, vreau si eu sa ma apuc de un podcast.
  Puteti sa imi recomandati:
  -microfon usb sau cu interfata
  -si unde sa fac hostingul la podcast?
  -pe websiturile de podcasting sau sa imi fac pagina cu domeniu>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.