#000 – O discuție despre podcasturi, cu Natan și Călina

Săptămâna asta am înregistrat un episod special, împreună cu alți doi podcasteri: Natan Garștea, de la „Istoria Moldovei” și cu Călina Cenan de la „Istoria României”. O discuție relaxată, în care ne cunoaștem mai bine. Vom reveni cu un episod din povestea republicii romane săptămâna viitoare, până atunci însă sper că vă va fi pe plac discuția pe care o avem aici.

De la stânga la dreapta, Sergiu, Natan, Călina și Dorin

8 comentarii la „#000 – O discuție despre podcasturi, cu Natan și Călina”

 1. Am ajuns în sfîrșit la zi cu acest podcast pe care l-am întîlnit aproape din întîmplare pe Spotify.

  Îmi place mai întîi demersul junimist al acestui taifas. Junimea organiza aproximativ lunar conferințe educative ale membrilor săi, amatori nu specialiști, pe diferite teme de interes, „pentru cucoane”. Nu pentru că în acea vreme cucoanele ar fi fost deosebit de proaste, ci, dimpotrivă, pentru că fuseseră adesea lipsite, din cauza sistemului de educație, de cunoștințele pe care ar fi putut și ar fi trebuit să le aibă. Cred că taifasurile voastre „pentru corportatiști” reînnoadă această tradiție utilă. Vă mulțumesc pentru inițiativă.

  Apreciez că, la fel ca Junimea, nu vă închinați la idoli falși, că vă despărțiți de trecut (sau vă reîntîlniți cu trecutul) rîzînd cu luciditate, dar respectați valoarea. ca supraviețuitor al comunismului, nu pot să nu fiu mai aproape de efortul de decomunizare al lui Dorin Lazăr, dar trebuie să recunosc că cea mai mare valoare a acestui podcast – în spatele cercetării istoriei – este calitatea dialogului, a taifasului cu măsură și eleganță, în ciuda corporatezei atroce pe care o folosiți și care mă face să mă simt atît de bătrîn.

  Pe lîngă meta-demersul junimist, apreciez nivelul istoric al discuțiilor. Pentru că nu sînteți decît niște amatori (pe reomânește s-ar spune „iubitori”) ai istoriei, est o discuție de nivel de liceu, dar un liceu cum nu am mai întîlnit de la Mircea Eliade, Cioran, Eminescu, și iar Mairorescu. Acel liceu care forma oameni cu cultură generală solidă, pregătiți temeinic pentru orice studiu intelectual și pentru orice post administrativ sau demnitate politică.

  Sincer, abia aștept să ajungeți la episodul 800 și la discuția despre junimști. Succes!

  1. Mulțumim mult pentru aprecieri! De fiecare dată când aud de la oameni că înțeleg și le e util demersul nostru nu pot decât să mă bucur; nu m-am gândit la o paralelă cu taifasurile junimiste, dar cred că în spirit, acolo suntem, chiar dacă germenii ideii nu se trag de-acolo.

   Noi să fim sănătoși și să prindem împreună episodul 800 care e posibil să fie cel în care ajungem și la junimiști. 🙂

  1. Mersi mult de sugestie, o să încerc să îl invit cât de curând. Deocamdată suntem într-o pauză involuntară, dar revenim cu treabă bună în curând, și apoi avem în vedere și sugestia ta. 🙂 [Dorin]

 2. Interesantă discuția! Istoria e foarte mare, așa că în topul general l-aș pune pe Napoleon și, de ce nu, Soliman magnificul. Am adăugat și invitații, după ce termin episoadele voastre, ascult și variantele “Călina” și “Natan” în întregime. În mod normal ar trebui să ajungeți pe la 1500 de episoade, că aș prefera să abordați ca și până acum, o perspectivă globală. Așa pricepem mai bine situația, importanța spațiului românesc în context global. Am impresia că mereu occidentul a abandonat zona mării negre că abia și-au păstrat Mediterana. Cortina de fier a fost dintotdeauna pe-aici… mă-ntreb dacă romanii au ajuns în Moldova vreodată, de ce să vină până aici? De asta sunt curios să urmăresc istoria.

  În școala generală aveam un profesor pensionar, Nistor, din Iași, care nu prea ne asculta, dar preda în mod captivant istoria și geografia.

  1. De ajuns, romanii au ajuns în Moldova – dar ca comercianți, nu ca stăpânitori. Istorisirile lui Dio Chrisostomus sunt zise dintr-o cetate grecească de acolo – și da, grecii cumva sunt oarecum romani, dacă stăm să ne gândim bine. Cât despre numărul de episoade… da, nu știu, dar probabil că 1500 sună ca un număr corect. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.