produs cu mândrie la Brașov

Podcastul de Istorie

Istoria românilor așa cum o văd Dorin și Sergiu

Resurse folosite

În general discutăm despre resursele pe care le folosim în fiecare episod în parte (dacă e cazul). Pentru istoria veche avem foarte multe surse pe care le-am amintit - unele mai generale, destul de acoperitoare pentru perioadele pe care le abordăm, și pe care le studiem îndeaproape.

Din păcate avem foarte puține surse traduse în română într-o traducere modernă. Efort mare de traducere s-a făcut sub regimul comunist, cumva justificându-și în felul acesta acapararea conceptului de adevăr (inclusiv istoric). Traducerile vechi nu sunt neapărat rele, dar nu sunt nici neapărat complete, sau accesibile publicului larg, și, din păcate, nu sunt actualizate - cu erate sau explicații, sau chiar cu un limbaj adus la zi (limba se mai schimbă, chiar și cuvintele preferate pentru diverse noțiuni se schimbă). Suntem, așadar, prinși între a alege texte traduse prin anii 1960-1970 de oameni cu mentalități și limbaj de anii 1930-1940, texte care nu sunt neapărat perfecte pentru publicul din 2020-2030.

Pentru resurse, așadar, ascultați fiecare episod în parte. Pentru istoria veche recomandăm site-ul Lacus Curtius întreținut de Bill Thayer pe serverele universității din Chicago. Acolo veți găsi mare parte din textele care ne interesează.

Mai jos vom ține o listă de exemple, însă, recunoaștem, ne e destul de dificil să întreținem această listă. În primul rând pentru că nu vom putea face o listă cu toate textele cu care am intrat în contact - de la articole științifice publicate aleatoriu la cărți care nu merită mențiuni, ne întâlnim la fiecare episod cu surse de calitate variabilă. Până la urmă esențială e informația pe care o extragem. Ar fi mai simplu dacă acest podcast ar recita rezumatul unor cărți, doar că abordarea noastră e suficient de diferită.

Exemple de surse primare:

Exemple de istorici moderni (sau mai puțin moderni):


O notiță de final. Din ce în ce mai mult vorbim în interiorul episoadelor despre resursele pe care le folosim. De aceea lista pe care am pus-o aici e reprezentativă doar pentru o anumită perioadă a podcastului; dar cea mai bună sursă pentru resursele podcastului e podcastul propriu zis.