produs cu mândrie la Brașov

Podcastul de Istorie

Istoria românilor așa cum o văd Dorin și Sergiu

Cum se ascultă Podcastul de Istorie?

Acest program este un podcast - un program audio, serializat, difuzat pe internet într-un format standardizat public și accesibil tuturor. Voi explica la final pe scurt subtilitățile tehnice, dar ce e important acum este partea audio. Podcastul de Istorie e un program audio, și întotdeauna va rămâne așa. De ce doar audio? Pentru că deși există utilitate în video și e mai ușor de discutat cu un supliment video, nu am putea face programul la nivelul de detaliu și de calitate cu care v-am obișnuit.

Podcastul e cel mai ușor de ascultat folosind o aplicație de mobil. Orice aplicație de mobil care suportă podcasturi ne are înregistrați sau poate să ne înregistreze. Suntem prezenți în majoritatea directoarelor aplicațiilor de ascultat podcasturi, iar acolo unde nu suntem prezenți putem fi importați cu această adresă RSS: https://podcastdeistorie.ro/podcast.xml. O listă cu cele mai importante directoare e prezentă în josul paginii.

Cu ce e un podcast diferit de alte programe, inclusiv show-urile autointitulate podcast de pe Youtube? Un podcast este descris de un fișier standardizat numit flux RSS, care conține lista tuturor episoadelor. Acest format fiind standardizat și deschis poate fi citit de oricine. Episoadele sunt în fișiere accesibile oricui - fiecare episod este prezentat ca un fișier MP3 care poate fi descărcat, copiat, distribuit independent de site-ul Podcastului. Puteți să vă descărcați fișierele MP3 ca să le puneți pe un MP3 player, să le păstrați la voi pe calculator, sau să le dați unui prieten. Ele vor fi întotdeauna aici pe site, dar vă vor fi disponibile și când nu sunteți conectați la internet.

O aplicație de mobil fix acest lucru îl face, doar că automatiza: descarcă pentru voi episoadele, le șterge după ce le ascultați, descarcă episoade în avans pentru a putea să ascultați podcastul și fără acces la internet. Podcastul se ascultă, așadar, exact cum vreți și cum aveți nevoie s-o faceți.