#004 – Revoluția neolitică/agriculturală

În episodul acesta, alături de Darth Vader, vorbim despre revoluția neolitică și agriculturală. Lucruri de bază – ce înseamnă această revoluție neolitică, de ce apare ca fenomen, unde apare și cum se întinde – asta ca să punem bazele pentru ceea ce va urma, când ne vom concentra din ce în ce mai mult pe Europa de Est și, implicit, ce se întâmplă pe teritoriul României.

Cât de curând vom renunța și la colaborarea cu Darth Vader, care nu a contribuit cu foarte mult, doar în pauze urla că nu agricultura, ci forța e cu noi!

Troiță — pictură de la câmp – Ludovic Bassarab

2 comentarii la „#004 – Revoluția neolitică/agriculturală”

  1. Societatea agricola a insemnat un singur lucru. Posibilitatea de-a te inmulti. In primul rand femeile din triburile de vanatori-culegatori ajungeau mai greu la pubertate, fertilitatea le era limitata, pentru ca ei fiind mereu in miscare nu putea sa faca la an un plod, pentru ca trebuia sa-l care pe celalalt. Dar o societate agricola, stabila, permite dezvoltarea unei comunitati, chiar daca o societate agricola insemna ca toti membrii comunitati sa manance mai prost. Pentru ca societatea agricola a insemnat foamete de acum 12000 de ani incoace.

    1. Discuția e destul de complicată, dar da, foametea e un element nou, ca și diverse boli tipice sedentarismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.