#008 – Gânditorul de la Hamangia și demontarea unei teze false

Săptămâna asta subiectul central este cultura de Hamangia – o cultură importată din Anatolia, cu o ceramică foarte asemănătoare cu cea de la Hacilar, din Anatolia, din care cele mai importante artefacte sunt Gânditorul și Femeia șezând.

Pe lângă perioada de consolidare neolitică, pe care am prezentat-o, am discutat săptămâna asta și despre alte lucruri care sunt cumva conexe. Informația despre cultura de Hamangia e relativ săracă, cel puțin în România, iar golul informațional e umplut de o teză prezentate de Vasile Dolj în 1986. Nu o să dăm link la textul articolului, pentru că nu dorim să promovăm genul acesta de știință, însă o să explicăm în acest episod:

  • De ce Gânditorul de la Hamangia nu reprezintă echilibrul perfect din care reiese numărul PI.
  • De ce Gânditorul de la Hamangia nu are nicio legătură cu piramida lui Kheops.
  • O să explicăm totuși legătura între Gânditorul de la Hamangia și sanctuarul de la Sarmizegetusa.

Ideea, însă, e foarte importantă. Nu o să avem timp să analizăm fiecare aberație în același nivel de detaliu, dar o să încercăm să prindem și să cât mai multe false informații care circulă acum în jungla internetului.

Mai mult, Sergiu a constatat că Muzeul de Istorie al României e într-o stare deplorabilă, și că artefacte precum Gânditorul nici măcar nu mai sunt expuse. Ne spune mai multe despre experiența lui în acest podcast.

Dacă aveți ceva detalii de interes, nu uitați să ne căutați pe Facebook – acolo putem interacționa cel mai simplu. Deocamdată știm că blogul are niște dificultăți tehnice, dar vom încerca să le reparăm săptămânile care vin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.