produs cu mândrie la Brașov

Podcastul de Istorie

Istoria românilor așa cum o văd Dorin și Sergiu

#008 – Gânditorul de la Hamangia și demontarea unei teze false

Săptămâna asta subiectul central este cultura de Hamangia – o cultură importată din Anatolia, cu o ceramică foarte asemănătoare cu cea de la Hacilar, din Anatolia, din care cele mai importante artefacte sunt Gânditorul și Femeia șezând.

Pe lângă perioada de consolidare neolitică, pe care am prezentat-o, am discutat săptămâna asta și despre alte lucruri care sunt cumva conexe. Informația despre cultura de Hamangia e relativ săracă, cel puțin în România, iar golul informațional e umplut de o teză prezentate de Vasile Dolj în 1986. Nu o să dăm link la textul articolului, pentru că nu dorim să promovăm genul acesta de știință, însă o să explicăm în acest episod:

Ideea, însă, e foarte importantă. Nu o să avem timp să analizăm fiecare aberație în același nivel de detaliu, dar o să încercăm să prindem și să cât mai multe false informații care circulă acum în jungla internetului.

Mai mult, Sergiu a constatat că Muzeul de Istorie al României e într-o stare deplorabilă, și că artefacte precum Gânditorul nici măcar nu mai sunt expuse. Ne spune mai multe despre experiența lui în acest episod.