#086 – Burebista, pe muzică de Rammstein, nu Ileana Sărăroiu

Burebista. Un moșneag bonom privește împreună cu bunul lui prieten, Deceneu, în zare, și îi spune: „crezi că vecinii noștri celți vor elibera pământurile până unde vrem noi?”. Deceneu privește înspre bunul său prieten Burebista, și zice: „Pentru Dacia Mare și pentru gloria neamului ăstuia se vor da la o parte”. După care începe o doină, pe care o dă apoi într-o lălăială veselă de nuntă.

Sau poate că Burebista cucerește tot în jurul lui cu sabia în mână, și devine una din figurile acelea care își imprimă personalitatea asupra lumii din jurul său. Voi cum credeți că o să arate lucrurile?

Timbrul emis de Poșta Română în cinstea lui.

4 comentarii la „#086 – Burebista, pe muzică de Rammstein, nu Ileana Sărăroiu”

 1. Extraordinar de interesant podcastul vostru! Astept fiecare episod cu sufletul la gura!
  Dar, vai! Daca ati ajuns la Burebista abia in episodul 86, la Cuza o sa ajungeti in episodul 2000!?
  Pana la urma, nu e asa rau, ca e frumos ce spuneti, si oricum nu vreau sa se termine!
  Spor la treaba!

 2. Imi place podcastul – se vede ca sunteti amatori entuziasmati de istorie si folositi multe surse primare. Eu incerc sa invat latina tocmai ca sa inteleg istoria prin ochii lor.
  Va multumesc!
  La partea de negative – nu e vina voastra dar majoritatea istoricilor habar n-au de fizica sau ecologie. Ati putea ridica nivelul podcastului peste cartile de istorie daca intelegeti putin si lumea unde oamenii traiesc.
  Doua exemple:
  – De ce romanii nu se duceau la razboi daca semnele erau proaste? In razboi ca si in multe jocuri, e important sa introduci zaruri – altfel inamicul poate sa-ti ghiceasca toate miscarile. Exista on intreaga sectie de matematica numita teoria jocului (game theory) care vorbeste despre asta.
  – De ce populatiile migratoare plecau aiurea? Majoritatea istoricilor trateaza oamenii din trecut ca fiind alta specie. Dar daca ne uitam in jur vedem de ce oamenii migreaza – pleaca dintr-o tara care a depasit capacitatea de suport (carrying capacity) si se indreapta spre locuri mai verzi. Ar fi interesant daca ati vorbi de schimbarile climaterice sau de distrugerea mediului care duc la caderi de imperii.

  1. Salut, mulțumesc mult pentru comentariu. Mă bucur să aud că avem noi ascultători.

   Legat de ecologie sau de fizică, sunt sigur că acolo unde e necesar s-a studiat și ecologie sau fizică. Dacă noi nu am explicat acele aspecte nu înseamnă că motivațiile pentru ele nu există.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.