#089 – Despre statul geto-dac #2

Săptămâna asta continuăm discuția de data trecută referitoare la „a fost sau nu a fost stat” – aducem mai multe argumente pornind de la acest articol din revista Historia – nu din încercarea de a „distruge” argumentele autorului, ci de a ni le întări pe ale noastre.

Continuăm cu mai multe informații legate de meșteșuguri, așezări, situație politică sau medicină, într-un pachet, sperăm noi, digerabil. Mai facem referință la articolul din National Geographic referitor la prezența celtică în Transilvania, și recomandăm numărul din Februarie 2020, care conține un articol mai amplu despre celți.

Artefacte găsite la atelierul din Pecica, via MNIT/Facebook

4 comentarii la „#089 – Despre statul geto-dac #2”

 1. Legat de Buridava, sînt două locuri distincte.

  Buridava dacică e plantată pe un deal de tuf vulcanic, în formă de potcoavă inaccesibil dinspre est şi sud şi pe acolo mi-am petrecut o foarte mare parte din copilărie.

  Buridava romană e la Stolniceni, un castru de piatră aşezat pe marginea Oltului, mai mult ca sigur port. De ce port? Fiindcă Buridava dacică e la nici 10km distanţă, aşezată foarte aproape de un imens zăcămînt de sare (important, zic eu, dovadă că şi azi se mai scoate în draci). Eu aş fi transportat sarea pe rîu pînă la Dunăre.

  În trista tradiţie românească, ambele sînt lăsate de izbelişte.

  Cetatea dacică: https://goo.gl/maps/EwUiV9z15MPMZ2hH8
  Castrul roman: https://goo.gl/maps/XaQLMnvx7fmPVw3KA

 2. Felicitari. Interesanta abordarea voastra: referinte istorice completate si comentate cu pareri personale.Cu unele poti fii de acord cu altele nu dar maniera este buna, scoate istoria din o abordare rigida si prea fricoasa de a merge si pe alte carari.
  Apropos de logistica necesara in timpul lui Burebista: ma uitam pe alte surse ce vorbeau de organizarea campaniilor militare la romani.
  https://www.descopera.ro/cultura/929125-legio-expedita
  Viteza de deplasare la romani era de aproximativ 25 km pe zi. Sa zicem ca dacii aveau mai putine bagaje si mai multi saci goi pentru a pune prada in ei 🙂 si ar parcurge apoximativ 50 de km pe zi. Daca ne uitam pe campaniile lor , urmeaza adeseori cursuri de apa, cu drumuri nu prea usoare. Intr-o aproximare a distantei intre centrul militar al lui Burebista si Histria sa zicem , ar fi de 600 km adica de cel putin 12 zile de mers intens.In aceeasi ipoteza (fara a avea indicii reale) sa zicem pregatirea bataliei, asediului, negocieri si consolidarea dupa victorie , am mai adauga inca 10 zile. Intoarcerea,cu raniti, prada si oboseala 20 de zile. Per total o campanie se putea duce usor la 42 de zile . La care se adauga apoi petrecerea de acasa , betie (hic) impartirea prazii si alte libatii … deci inca o saptaman.Uite asa ne apropiem de 2 luni …

  1. E vorba totuși de un efort ceva mai serios – să nu uităm că cel puțin cetățile grecești erau cetăți în toată regula, genul de devastare pe care l-a produs Burebista la Olbia ia timp și multă răbdare. Mă aștept ca expediția de la Marea Neagră să fi durat cel puțin un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.