#089 – Despre statul geto-dac #2

Săptămâna asta continuăm discuția de data trecută referitoare la „a fost sau nu a fost stat” – aducem mai multe argumente pornind de la acest articol din revista Historia – nu din încercarea de a „distruge” argumentele autorului, ci de a ni le întări pe ale noastre.

Continuăm cu mai multe informații legate de meșteșuguri, așezări, situație politică sau medicină, într-un pachet, sperăm noi, digerabil. Mai facem referință la articolul din National Geographic referitor la prezența celtică în Transilvania, și recomandăm numărul din Februarie 2020, care conține un articol mai amplu despre celți.

Artefacte găsite la atelierul din Pecica, via MNIT/Facebook

2 comentarii la „#089 – Despre statul geto-dac #2”

 1. Legat de Buridava, sînt două locuri distincte.

  Buridava dacică e plantată pe un deal de tuf vulcanic, în formă de potcoavă inaccesibil dinspre est şi sud şi pe acolo mi-am petrecut o foarte mare parte din copilărie.

  Buridava romană e la Stolniceni, un castru de piatră aşezat pe marginea Oltului, mai mult ca sigur port. De ce port? Fiindcă Buridava dacică e la nici 10km distanţă, aşezată foarte aproape de un imens zăcămînt de sare (important, zic eu, dovadă că şi azi se mai scoate în draci). Eu aş fi transportat sarea pe rîu pînă la Dunăre.

  În trista tradiţie românească, ambele sînt lăsate de izbelişte.

  Cetatea dacică: https://goo.gl/maps/EwUiV9z15MPMZ2hH8
  Castrul roman: https://goo.gl/maps/XaQLMnvx7fmPVw3KA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.