produs cu mândrie la Brașov

Podcastul de Istorie

Istoria românilor așa cum o văd Dorin și Sergiu

#146 - Severus Augustus (partea I)

Vorbim despre cariera lui Septimius Severus după terminarea războaielor civile - o viață dedicată consolidării granițelor și campaniilor militare. Severus își arată adevărata față senatorilor, după care îi fierbe la foc mic, trimițând scrisori de amenințare din campaniile militare pe care le are. Care nu sunt puține la număr - lui Severus îi place mai mult viața alături de legiuni decât viața la Roma, și petrece foarte puțin timp în capitala imperiului.

Prima lui grijă e să stabilizeze granițele - probabil cea mai importantă treabă a oricărui împărat roman. Vizitează și Dacia, și e posibil să împingă controlul roman la sud de Carpați până dincolo de Olt pe acel limes transalutanus; dar e neclar dacă lui îi aparține operațiunea sau fiului lui. Există și un proiect de cercetare cu o pagină de Facebook pe tema acestei rețele de fortificații.

Acest episod a fost înregistrat în două părți - prima parte e publicată acum, și a doua parte va fi publicată peste două săptămâni; o formulă nouă pentru noi care sperăm că vi se va părea potrivită.

Poziționarea castrului mare de la Băneasa, via proiectul de cercetare Limes Transalutanus (facebook)

Poziționarea castrului mare de la Băneasa, via proiectul de cercetare Limes Transalutanus (facebook)