#099 – După 2006 ani…

Pe 19 august, anul 14, Gaius Iulius Cezar, zis Augustul, pater patriae, imperator, se află în vizită la Nola, unde a murit și tatăl lui natural. Știe că sfârșitul e aproape; și moare în brațele fiului adoptiv, Tiberius, pe care l-a displăcut cu pasiune dintotdeauna, sub ochii soției sale, Livia. Dio Cassius ne spune că de vină e posibil să fi fost o smochină otrăvită de Livia. Și pe Tacitus îl tentează această variantă.

Dacă lucrurile astea sunt adevărate noi nu știm. Le vom discuta mai târziu; acum, însă, ne vom concentra pe ultimii ani și pe ce au însemnat cei peste 40 de ani de Octavian. Și vom începe de la povestea fiicei lui, Julia, care pare să fie prima care să-i sfideze ideea de moralitate pe care vrea s-o aducă în republica romană.

Julia Bătrână, Mare, sau cum vreți să-i spuneți. Bust, Berlin, via Wikimedia

2 comentarii la „#099 – După 2006 ani…”

  1. Salut baieti, despre Arminius a aparut o miniserie pe Netflix (6 episoade) facuta de nemti. Nu e rea (luata cu un dram de sare bineînțeles). Se cheama Barbarii (cred). (Stiu ca va zic de serii tv si sunt constient ca nu sunt surse istorice valide, dar mi se pare interesant sa vad modul in care o persoana cu viziune artistica – un regizor – interpreteaza niste date pe care eu le vad destul de plastic)

    1. Am văzut Barbaren, mi-au plăcut câteva elemente din serie, dar în cele din urmă ce prezintă ei acolo e ficțiune pură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.