produs cu mândrie la Brașov

Podcastul de Istorie

Istoria românilor așa cum o văd Dorin și Sergiu

#113 - Cum să-ți faci prieteni și să alienezi oameni

După ce Vespasian calmează lucrurile și lasă un imperiu relativ calm pe mâna fiului său favorit, Titus, din umbră pare să lucreze Domitian - fiul neglijat, poate urâcios, care dă impresia că complotează la adresa fratelui său. Dar Domitian, dincolo de toată judecata grea aruncată pe spatele lui de către Tacitus sau Suetonius, pare un împărat mult mai rezonabil - un prototip de despot luminat, un individ cu o viziune deosebită care lucrează neobosit la mai-binele imperiului. Pe termen lung, realizările lui sunt incontestabile. Pe termen scurt, însă, supără o mulțime de lume influentă - senatori, oameni apropiați - care nu admiră intransigența lui în ceea ce privește aplicarea legii.

Unul din ultimele episoade pe care le vom folosi pentru a examina îndeaproape și exhaustiv o figură importantă a imperiului roman, acest episod despre Domitian ne pricinuiește și despărțirea de câteva surse ce ne-au fost alături multă vreme: Suetonius, și ai lui „Doisprezece Cezari”, și scrierile lui Tacitus, care se pierd în negura timpului în mod misterios.

Vom ocoli deocamdată subiectul stabilizării graniței pe Dunăre. Vom reveni și o vom trata în mai mare detaliu într-un episod viitor, dându-i importanța pe care o merită. Deocamdată, însă, vă invităm să aflăm împreună mai multe lucruri despre Domitian - primul mare adversar al lui Decebal.

O monedă de pe vremea lui Domitian

O monedă de pe vremea lui Domitian