produs cu mândrie la Brașov

Podcastul de Istorie

Istoria românilor așa cum o văd Dorin și Sergiu

#112 - Titus și Pompeii

În această săptămână discutăm despre urmașul lui Vespasian la conducerea Imperiului Roman. Lăudat aproape universal de către istoricii antici pentru marea schimbare a lui din momentul în care ajunge împărat, Dio Cassius ne lasă, totuși, sămânțele dubiului, afirmând că „nu a făcut nimic excepțional sau important”. Titus nu e deloc neremarcabil; suspiciunea e că mare parte din deciziile lui Vespasian sunt, de fapt, ale lui Titus; acesta semnează și conduce în locul tatălui său pe ultimii ani.

Pe de altă parte, Titus este un ghinionist. În numai doi ani are parte de nenorocire după nenorocire. Vesuviul erupe la scurt timp după ce preia conducerea, îngropând sub cenușă Herculaneum și Pompeii. Povestea tragică a orașului Pompeii ne este relatată de Pliniu cel Tânăr, martor ocular. Sper (Dorin) să nu vă plictisesc atât de tare pe final cu informațiile pe care le-am descoperit cercetând subiectul; o istorie a sitului arheologic Pompeii, câteva lucruri pe care le-am învățat din excavările succesive ale sitului, și încă alte câteva detalii interesante.

Link-uri: Documentar semi-propagandistic din 1944 despre erupția vulcanului și lista de YouTube unde vor ajunge episoadele Podcastului de Istorie.

Una din figurile restaurate de arheologi la Pompeii

Una din figurile restaurate de arheologi la Pompeii